Yazılım ve İş Yönetim Sistemleri

Yazılım ve İş Yönetim Sistemleri
Web Tabanlı Yazılım Her daim güncel kalmak, her yerden erişilebilir, hızlı yazılım sistemlerine sahip olmak ve kolay kullanımlı yazılım için  web tabanlı yazılımlar en iyi seçeneklerdir. İnternet kullanımının yaygınlaşması ile web tabanlı yazılımlar yeni bir trend olarak karşımıza çıkıyor. Peki web tabanlı yazılım nedir? Web tabanlı yazılım, web tarayıcıda çalışan programlardır.

(Internet Explorer, Firefox, Safari, Google Chrome gibi)


Web Tabanlı Yazılımların En Önemli Avantajları Nelerdir?
- Dağıtık, birbirinden farklı bir çok bölgeden kullanım kolaylığı (şube, fabrika, depo, saha, seyahat).
- Ağ sistemi dünyanın en ucuz ağı olan internet olma kolaylığı.
- Yazılım indirme, yükleme, kurmaya  gerek duyulmaz. Standart web tarayıcılar ile kullanım kolaylığı.
- Destek, teknik gibi personellere ihtiyacının yok denecek kadar az olması kolaylığı.
- Hızlı, uzaktan bakım ve geliştirme kolaylığı.
- İşletim sistemi ve donanım bağımsızlığı kolaylığı.
- Mobil cihazların tamamında kullanım kolaylığı.

Şimdi bu durumu kurgulanmış bir senaryo şeklinde sizlere açıklayacak olursak ;
Örneğin bir ofisimizde 60 bilgisayarlık bir bilgisayar ağımız var. Üzerinde de çeşitli servislerin çalıştığı bir ana bilgisayarımız (Server, Sunucu) var ve bu ana bilgisayara tanımlanmış bir domainimiz (Örn.: www.maxantalya.com) ve yine bu ana bilgisayarda bir web yazılımının çalışabilmesi için gerekli olan tüm servislerin (ISS, .NET, MsSQL) yüklü olduğunu düşünelim. Her bilgisayardan erişilmek üzere bir adres rehberi hazırladık ve bu rehber .NET de kodlanmış MsSQL veritabannı kullanarak hazırlanmış bir yazılım olsun. Şimdi bu yazılımı sadece ofis içi networkümüz de kullanıyoruz diyelim. Patronumuz da bize dedi ki;
“Ben evden de bu deftere ulaşmak ve ofisteki gibi kullanmak istiyorum”
Bu son derece kolay bir işlem, hemen adres.maxantalya.com seklinde bir alt domain oluşturur (sub domain) ve Apache den adres defterinin çalışacağı dizinleri tanımlarız. İnternete bağlı olduğumuzu varsaydığımız ağımızda dışarıdan web erişimi için gerekli yönlendirme işlemlerinden sonra artık local kapalı sistem çalışan adres defterimiz dışarıdan internete bağlı herhangi bir bilgisayardan çalışır hale getirmiş oluruz.
Web Tabanlı Uygulama Web tabanlı uygulamalar, yalnızca ağ bağlantısı üzerinden http://  protokolü kullanılarak erişilebilen, cihazın hafızası yerine internet tarayıcısı yardımıyla çalıştırılabilen uygulamalardır. Web tabanlı uygulamalar bilgisayar depolama belleği üzerinde aktif olarak yer almaz ve internet tarayıcısı yardımıyla kullanılırlar. Buna karşın bazı web tabanlı uygulamalar istemci tabanlı olarak çalışabilir ve ufak bir kod parçasının bilgisayarınıza indirilmesi gerekebilir. Buna karşın asıl işlem sunucu tarafında gerçekleştirildiği için işlemlerin tümü yine karşı tarafın bilgisayarı üzerinden tamamlanacaktır.
​Web tabanlı uygulamalar aynı zamanda web uygulamaları, internet uygulamaları, internet yazılımları şeklinde farklı isimlerle de kullanılabilir. Terimin çok fazla varyasyonunun olması nedeniyle sıklıkla bulut tabanlı uygulama kavramı ile de karıştırılabilmektedirler. Oysa web tabanlı uygulamalar haberleşmek için HTTP protokolünden faydalanırlar.

Web tabanlı uygulamalar, yalnızca programlama dilleri yardımıyla oluşturulurlar. Bir web uygulaması geliştirmek için kullanabileceğiniz birçok farklı programlama dili vardır. Her dilin işlevi, yapısı ve kullanım özellikleri ayrı olmasına karşın bir yazılım birçok programlama dili kullanılarak aynı işlevlere sahip olarak meydana getirilebilir. Örneğin PHP ile hazırladığınız bir blog sistemini ASP.NET ile de hazırlayabilirsiniz.
Web tabanlı uygulamaları geliştirmek programlama dili öğrenmeyi gerektirir. Programlama dillerine hakim olsanız dahi gelişmiş uygulamalar meydana getirmek için bir ekibe veya dışardan yazılımcı desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Geliştirmek istediğiniz yazılımın özelliklerine göre farklı programlama dillerinin ve veri tabanı sistemlerinin de kullanılması gerekebilir. Bu da daha çok programlama dili bilmeyi gerektirecektir.